Het verhaal achter de Natuurboterwafel of 'Lukke'

In West-Vlaanderen is het verhaal achter de Lukke al goed ingeburgerd. Woon je daarbuiten, dan klinkt deze naam je misschien minder bekend in de oren. Waar komt hij nu juist vandaan?
Hoe de Natuurboterwafel een echt 'gelukkoekje' werd
In 1890 besluit Jules Destrooper om naast het Amandelbrood ook een Natuurboterwafel op de markt te brengen. Vroeger was het de gewoonte om als kind je peter of meter te gaan ‘lukken’ of gelukkig nieuwjaar te wensen. In ruil voor deze nieuwjaarswensen kreeg men dunne harde wafeltjes cadeau.
Ieder gezin had haar eigen recept en het bakken van de wafeltjes maakte deel uit van een ritueel dat liep van tweede kerstdag tot oudejaarsdag. Het deeg werd gemaakt van bloem, suiker, boter en eieren en moest tot een droge, hardbruine massa geroerd en gekneed worden. Het deeg werd een nacht in de kelder gezet om verder op te stijven, om daarna in een ingevet lukijzer gebakken te worden. Resultaat: heerlijk krokante koekjes!
Het was Jules Destrooper zijn persoonlijke wens dat deze heerlijke wafeltjes ook buiten West-Vlaanderen gesmaakt konden worden en dat iedereen er het hele jaar door van zou kunnen genieten. Vandaag zetten de beste biscuitiers bij Jules Destrooper die traditie verder, nog steeds volgens Jules zijn originele familierecept.
Wist je trouwens dat de 'Lukke' het bekendste en meest iconische product is uit ons koekjesassortiment? Je herkent hem aan zijn typische ovale vorm, zijn geruit patroon en de initialen ‘JD’.