Het begon in een kleine bakkerij

Op 8 augustus 1885 schreef Jules Destrooper fijnproevergeschiedenis. Alleen wist hij dat op dat moment nog niet. Jules opende die dag een kleine, gezellige bakkerij in het West-Vlaamse Lo.

Julius Renatus Maria Destrooper was een bezige bij. Hij combineerde zijn bakkerij namelijk met een winkel in koloniale waren uit Afrika en Azië. Goed bekeken, want zo onderscheidde hij zich van de vijf andere bakkers in het dorp. Klanten kwamen speciaal naar Lo voor zijn koffie, tabak, chocolade en specerijen.

Straat met huisjes

Het eerste koekje viel meteen in de smaak

Met de specerijen uit zijn winkel ging Jules in zijn bakkerij aan de slag. Hij verwerkte ze in flinterdun Amandelbrood. Dat gaf hij als relatiegeschenk aan zijn klanten.

Al snel kwamen meer mensen eerder naar Lo voor zijn Amandelbrood dan voor de exotische koopwaren. Jules merkte dat ook. En hij zag meer brood in zijn Amandelbrood.

De rest is geschiedenis. Zoveel geschiedenis dat we ze voor jou op een tijdslijn gezet hebben. Pak een koekje en swipen maar!

Meisje met amandelkoekje
1890

Geboorte van de Boterwafel of Lukke

Uit een wafelijzer met opvallende diagonale ruiten komt de eerste Natuurboterwafel van Jules Destrooper. Deze wordt al gauw ‘Lukke’ genoemd. Naar de gelukswafels die in West-Vlaanderen traditioneel rond Nieuwjaar worden gebakken.

Boterwafel stapel
1911

Feest in Lo: Jules wint La Médaille d’Or

Op de prestigieuze voedingsbeurs van Parijs wint Jules Destrooper een gouden medaille voor zijn Amandelbrood.

Eiffeltoren Paris
1914

De Eerste Wereldoorlog

Grondstoffen worden schaars en te duur. De bakkerij moet sluiten.

Jules Destrooper Junior stort zich dan maar op zijn andere passie: fotografie. Zijn foto’s van Lo-Reninge en omgeving komen uit op postkaarten. Die worden door soldaten naar het thuisfront verstuurd.

Postkaarten postduif
1923

Goud!

Hoera! De Natuurboterwafel wint een gouden medaille op de prestigieuze voedingsbeurs in Brussel.

Gouden medailles
1940

De Tweede Wereldoorlog

Door rantsoeneringsmaatregelen worden de koekjes van Jules Destrooper bijna onbetaalbaar. Voor een doos Natuurboterwafels die aanvankelijk 15 frank kost, telt de klant nu 60 frank neer.

Boter is schaars in deze woelige tijden. De koekjesfabriek beleeft een moeilijke periode.

Parachutes
1949

De wederopbouw

De oorlog is gedaan. Jules Junior begint Amandelbrood en Natuurboterwafels uit te voeren naar The States. Hij krijgt daarbij de hulp van een uitgeweken Belg. Die regelt met zijn exportfirma Van Den Bogaerde vanuit New York de invoer van onze ‘delicious cookies’.

Kaart Amerika
1969

De Parijse Wafel is er!

In Lo wordt met veel zorg een nieuwe recept ontwikkeld. Het blijkt een klassieker-in-spe te zijn: de Parijse Wafel.

Parijse wafel hoopje
1969

Konnichiwa, Japan!

Als Japanse soldaat proefde een zekere Takeshi Teshima in 1945 ergens in de Ardennen voor het eerst ‘een Juleske’. Ruim 20 jaar later herontdekt hij bij toeval onze koekjes op de luchthaven van Zaventem en brengt hij onze lekkernijen naar het land van de rijzende zon. Vandaag doet zijn bedrijf Americo, nu onder leiding van zijn zoon Ted, dat nog altijd.

Japanse vrouw waaier
1970

Overname NV Van Loo

Voortaan zit er ook Speculoos in het assortiment van Jules Destrooper. Zaakvoerders Jean en Hubert ondertekenen het overnamecontract van de Brusselse koekjesmaker R. Van Loo. Die stond bekend voor zijn lekkere ‘Petits Sujets’.

Handjes schudden
1986

Een tweede bakkerij

Patriek en Peter bouwen een tweede bakkerij. In Ieper deze keer.

Er is er één jarig, hoera, hoera!

Groot feest in Lo! De Biscuiterie Jules Destrooper viert haar honderdjarige bestaan. Dit jubileum smaakt naar meer. En naar Amandelflorentines. Want die koekjes worden ter ere van het eeuwfeest gelanceerd!

Bakkerij ieper gebouw
1992

We breiden ons assortiment uit met een nieuwe lekkernij: de Kaneelkoekjes in Melkchocolade.

Kaneelkoekjes melkchocolade hoopje
1999

‘Smakelijk, Sire!’

We mogen ons ‘Gebrevetteerd Hofleverancier van het Belgische Vorstenhuis’ noemen, een exclusieve eer voor leveranciers met een onberispelijke reputatie

Belgisch hofleverancier logo
2000

Een bijzonder jaar, een bijzonder assortiment

De millenniumbug krijgt geen vat op de smaak van onze koekjes. Dat vieren we met ‘Jules’ Finest’: een feestelijk assortiment met daarin ons Amandelbrood, Natuurboterwafel, Parijse Wafel, Kaneelkoekjes in Melkchocolade en Amandelflorentines.

Gloeilamp getekend
2001

We bakken de eerste Kandijkoekjes in Chocolade.

Kandijkoekjes in chocolade hoopje
2005

Brand in de bakkerij!

Op een droevige dinsdagnacht breekt er brand uit in de bakkerij in Lo-Reninge. Een ramp … Maar al snel gaan we met z’n allen terug aan de slag om fijnproevers van over de hele wereld onze koekjes te blijven serveren.

Koekje in brand
2006

Mo how zeg!

De Natuurboterwafel mag zich voortaan ‘Erkend Streekproduct uit de Westhoek’ noemen.

Logo streekproduct
2008

Tournée Générale!

Ook in hotels, restaurants en cafés sna(c)ken de mensen naar lekkere en verfijnde koekjes. Daarom verpakken we de toppers uit ons assortiment voortaan ook per stuk. Deze individuele verpakkingen zijn speciaal bedoeld voor de horeca.

Individueel verpakt koekje koffie
2009

Ice, Ice, Baby!

We werken samen met een ander Belgisch bedrijf dat smaak en respect voor traditie hoog in het vaandel draagt: IJsboerke! Samen maken we de Galettes: een heerlijke combinatie van Natuurboterwafels met vanilleroomijs en chocolade.

Ijspot boterwafels
2011

Foodpairing en Jules Destrooper, dat gaat heel goed samen …

Onze koekjes passen niet alleen bij koffie en thee. Daarom bundelen we onze smaakpapillen met foodpairing-specialisten. Samen ontwikkelen we nieuwe koekjes en maken we nieuwe combinaties met onze klassiekers. Onze recepten vind je hier.

Foodpairing appetizer
2011

Voor onze 125e verjaardag verrassen we de gasten van ons feest met de introductie van het Amandelbrood in Pure Chocolade.

Stapeltje chocoladekoekjes
2015

Nieuwe eigenaars, dezelfde recepten

Het onafhankelijke familiebedrijf werd in 2015 overgenomen door de familie Vandermarliere. De naam van onze koekjes verandert niet. En onze koekjes zelf … ook niet. De nieuwe eigenaars vinden het belangrijk dat er altijd gebakken wordt volgens de geheime familierecepten, ontwikkeld door overgrootvader Destrooper.

Vandermarliere pen
2018

We combineren voor het eerst Amandelbrood met Belgische melkchocolade.

Amandelkoekje chocolade stapel
2019

De productie van onze koekjes wordt gecentraliseerd in de bakkerij in Ieper.

Vrachtwagen Jules Destrooper pijl
2020

De Natuurboterwafel wordt 130 jaar en krijgt een speciale feestverpakking.

Boterwafel feestverpakking
2022

Het is zover. We lanceren onze grootste innovatie in meer dan 130 jaar: de Natuurboterwafel met een laagje pure Belgische chocolade. Deze nieuwe variant wordt volgens hetzelfde recept van de originele Natuurboterwafel gebakken, maar krijgt, eens het uit de oven rolt, aan één (halve) kant een laagje pure Belgische chocolade. Hemels!

Butter Crisps with a layer of Belgian Dark Chocolate
2022

Ons harde werk wordt beloond! De Natuurboterwafel met een laagje pure Belgische chocolade wordt verkozen tot Beste Product van het Jaar 2022 – 2023!

Butter crisp chocolate best product of the year
2022

Wat later in 2022 lanceren we onze Choc ’n Croc Amandelbrood en Choc 'n Croc Parijse Wafels. In deze gloednieuwe snack worden krokante stukjes Amandelbrood en Parijse Wafel ondergedompeld in een heerlijk laagje Belgische melkchocolade. De ideale break op ieder moment van de dag!

Zwevende zakjes blauw en groen
2023

Gezien het grote succes van onze Natuurboterwafel met een laagje pure Belgische chocolade, vervoegt een nieuw broertje de familie: de Natuurboterwafel gezouten karamel! Ontdek de pérfecte balans tussen zoet en zout in deze gloednieuwe variant! Na onze Natuurboterwafel met een laagje pure Belgische chocolade werd ook dit koekje verkozen tot Beste Product van het Jaar 2023 - 2024.

Boterwafel gezouten karamel stapeltje
2023

Wat later in 2023 voegen we een nieuwe smaak toe aan ons assortiment Choc 'n Croc: de Choc 'n Croc Natuurboterwafels gezouten karamel. Dit koekje is verkrijgbaar op de webshop en bij Delhaize in België.

Choc n croc oranje stazakje
Moeder dochter eten koekjes

Voorwaarden gepersonaliseerde doosjes Jules Destrooper

Jules Destrooper biedt zijn klanten de mogelijkheid om op zijn webshop 3 types doosjes te personaliseren met een zelf gekozen boodschap in het logo. De producten die gepersonaliseerd kunnen worden, zijn de Natuurboterwafels 100 g, de Parijse Wafels 100 g en het Amandelbrood 100 g. De klant geeft op de detailpagina van één van deze 3 producten in welke boodschap hij / zij op de verpakking gedrukt wil zien. Via onze preview modus kan de klant zijn / haar gepersonaliseerde variant meteen visualiseren en nog eens controleren. Via het winkelmandje kunnen eventueel nog wijzigingen aangebracht worden. Jules Destrooper kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele fouten in de schrijfwijze van de boodschap die door de klant is doorgegeven. De gepersonaliseerde boodschap is beperkt tot 24 karakters. Speciale tekens en emoji’s worden niet toegelaten. Voordat het gepersonaliseerd doosje gedrukt wordt, wordt dit nog eens intern gecontroleerd door een Jules Destrooper medewerker, die bepaalt of de boodschap aldus gedrukt mag worden. Als Jules Destrooper oordeelt dat de boodschap niet gedrukt kan worden, contacteert Jules Destrooper de klant met de vraag om een nieuwe boodschap te bezorgen. Zolang de klant hier geen feedback op heeft gegeven, wordt het order niet behandeld. Jules Destrooper behoudt zich het recht voor om een boodschap te weigeren:

Verder aanvaardt de klant dat de levering van een bestelling met een gepersonaliseerd doosje 3 à 5 werkdagen in beslag kan nemen (voor leveringen in België), na goedkeuring van de boodschap op het gepersonaliseerd doosje. Ook de niet gepersonaliseerde producten worden dus op hetzelfde moment geleverd, aangezien er maar één levering plaatsvindt.